Birçok farklı gelenekte başka isimlerle anılan Trabzon hurması halk arasında en çok 'cennet hurması' adıyla bilinir. Buruk tadı nedeniyle genellikle tercih edilmeyen bu meyvenin faydaları buruk tadının önüne geçecek. 

 

Araştırmacı Elena Vilhelmovna, Trabzon hurması ifadesinin Farsça'da 'Tanrıların yemeği' olarak çevrildiğini belirtiyor. Kulağa tuhaf gelse de cennet hurmasının vücuda olan faydaları düşünüldüğünde şaşırtıcı olmaktan çıkıyor. Bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendiren pek çok vitamin ve minerali içerisinde barındırır. Zengin lif içeriğiyle bilinen elma, cennet hurmasının yanında zayıf kalabilir.

 

Birçok kişi için kış aylarına geçiş döneminde hemoglobin değerlerinde azalma meydana gelebiliyor. Bu durumda kişiler uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinliği daha sert bir şekilde hissetmeye başlıyor. Cennet hurması, kırmızı kan hücrelerinin üretimini hızlandırarak böyle sıkıntılardan korunmanızı sağlayabilir.

 

Kanı incelterek temizleyen bu meyve, vücudun oksijenle dolmasına da yardımcı olur. Faydalı meyvenin bir diğer etkisi ise gözleredir. Görme bozuklukları için kritik bir rol oynayabilir. Araştırmacılara göre ise Trabzon hurmasının günde bir adet tüketilmesi kalp krizi riskini azaltır.

 

Trabzon hurması zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur. Kış aylarında aralıklı olarak tüketmek dirençli bir vücuda sahip olmanızı kolaylaştırır.

 

Zengin lif içeriği denince akla gelen ilk meyve elmadır. Ancak hurmanın lif içeriği elmadan bile daha fazladır. Lifli gıdalar sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlık gibi sorunlar yaşayanlar, Trabzon hurmasını düzenli tüketerek bağırsak hareketlerini düzenleyebilir.  Sabah kahvaltısından önce tüketerek metabolizmayı rahatlatabilirsiniz. 

Advert